Restaurangen

Sjöbaren är en mysig restaurang i Göteborgs gemytliga stadsdel Haga. Lokalen är inredd i temat trä, hav och fiske och är gemytlig och familjär. Restaurangdelen med ca 75  platser är fördelade på två plan, som även har trevliga fönsterplatser ut mot Haga Nygata. Har du tur med vädret kan du avnjuta din måltid på vår fantastiska innegård .

EN FISK- & SKALDJURSRESTAURANG
Som namnet antyder är Sjöbaren en renodlad fisk- och skaldjursrestaurang. Vi är stolta över våra råvaror och de rätter vi erbjuder. Det har hänt att vi lyckats övertala gäster som inte ätit en fiskrätt på 25 år att ge oss en chans. Och de har kommit tillbaka!

Prova själv och du förstår varför!

RESTAURANG SJÖBARENS FASTIGHET HAR EN BROKIG HISTORIA
1869 färdigställdes den originella hörnbyggnaden bestående av två bostadshus (sk. tvillinghus) och ett gårdshus. Vid sekelskiftet byggdes delar av huset om till frikyrka och än idag kan man se spår av denna ombyggnad i vissa rum.På 1930-talet såldes Evangeliskt Lutherska Missionskretsen fastigheten och därmed tog en minst sagt skiftande historia sin början.

I mitten av 1900-talet användes frikyrkolokalerna som strumpfabrik, nattklubb av det mer obskyra slaget och ”Hagagruppens” möteslokal.

På 1960-talet flyttade Haga Nygatas Cykelverkstad in i huset och finns fortfarande kvar i Haga men 50 m längre ned på gatan.

På 1970- och 80-talet var fastigheten i stort sett utlämnad till sitt eget gottfinnande, ockuperad och sliten. När den stora omvälvningen av Haga tog sin början någon gång under 1984/1985 hamnade huset under bostadsbolagets vingar och därmed startar en ny era. Huset renoverades, Göteborgs Gosskör flyttade in och butiker etableras i gatuplanet.

Sedan slutet av nittiotalet är fastigheten ombyggd för Restaurang Sjöbaren och leksaksbutiken Liten Karin. I samband med ombyggnaden ersattes gårdshuset med en radhuslänga och vi fick plats för vår mysiga gårdsservering. Nu har ytterligare ett steg i utvecklingen tagits och byggandet av tre stycken hyreslägenheter har påbörjats. Vem vet vad framtiden har erbjuda denna trotjänare…

Kuriosa: Den stiliga pardörren i till gården är från 1800-talets början och har flyttats hit från ett annat hus. Vilket vet man ej.

BOKA BORD
031 – 711 97 80

BOKA BORD ONLINE

ÖPPETTIDER
Tisdag – Lördag
17.00 – Sent

TILL LORENSBERG